Sivut

maanantai 23. joulukuuta 2013

Kinkkuaika on tarkka aika

Jouluvalmistelujen kliimaksi on kinkun paistossa. Siis ei mitään "kokkailua", vaan vakavasti otettava vaativa urakka, johon valmistaudutaan paitsi metsästämällä  AA Duracel-pattereita, niin laatimalla kaava kinkun kypsymisestä, joka etenee jollakin tavalla logaritmisesti. Apuna on  ollut jo vuosia v 2008 laadittu kaava:
Tulkinta: Vuonna 2008 laitettiin kinkku uuniin klo 16.00 ja lämpötila oli 150 ja 20 minuutin jälkeen asteet vähennettiin 100 asteeseen. Siis eikö ole ihan selvä?
 
Alla malli siitä, miten kinkun kypsyminen sitten tapahtuu. Vasen sarake on kellonaika ja vieressä merkintä oikeassa sarakkeessa tarkoittaa, kuinka mones tunti kinkkupololla on uunissa  kyseessä. Huomannette kiihtyvän mittaustahdin tuossa oikealla (sulkeissa kellonaika). Ja tämä spektaakkeli vaatii tietysti sen, että Kotitohtori perustaa leirin uunin edustalle.Miten siitä muuten selviäisi?
 
Alla muodostumassa vuoden 2013 kinkun kypsyysseurantataulukko.
Lähtöaika tänä vuonna jo klo 14.30. Tuossa vasemmalla olevassa  2008 mallissa näkyykin, että ekat  neljä tuntia paistomittari ei hievahdakaan. 2. tunnin johdalle on vuonna 2008 on jotenkin epätoivoisen odottavasti kirjattu "ei vielä mitään!" (iso huutomerkki perässä).  Tänä vuonna mittari liikahtaa todennäköisesti tuossa  klo 18.00:n hujakoissa.

 
Paistaminen etenee tarkoin vahdittuna, siihen ei minun tarvitse puuttua. Loppuvaiheessa ollaan sitten jo melkein parisuhdekriisissä, vaikka sitä etukäteen onkin käyty kauppakeskuksessa hoitamassa. Kun  lihamittarin asteluku näyttää 65, alkaa tohina.  Silloin ensimmäisen kerran pitää huolehtia siitä, että on vielä hyvää aikaa odotella... Kun asteluku on 75, alkavat todelliset ongelmat.
-NYT se pitää ottaa pois, hermostuu ja sohii taskulampullaan mittaria kohti (siis ne Duracel patterit oli taskulamppua varten, jolla katsotaan sitä mittaria).
-Ei oteta, annetaan olla vielä niin, että on 77  (78 olisi minulle soveliain).
-Ei kun nyt pitää ottaa pois, tarttuu uuninkahvaan ja näyttää jo siltä, että  saamme minun ja joulupöytävieraiden makuun aika raakaa kinkkua.
 
Lopun ajan seison uunin edessä ja estän liian aikaisen toiminnan.
Tämä toistuu joulusta toiseen. Välillä  aidosti huvittaa, välillä ei. Kinkku ON vakava asia. Ainakin Kotitohtorille.
 
PS:
Voin laittaa tuon taulukon pdf:nä tulemaan, jos kinkunpaiston syvempi olemus on vielä tuntematon asia.



Hyvää Joulua Mummon blogissa piipahteleville. Varokaa liian kuivaa kinkkua!

5 kommenttia:

  1. Täällä eräät jotka tykkää kuivasta kinkusta, eli mittari on siellä tapissa ennenkuin otetaan (lue: muistetaan ottaa) uunista pois. Aika salatiedettä tuo teidän kinkun paisto. Onneksi ette yöllä paista, voisi Kotitohtorilla olla paikka makuupussissa uunin edustalla. Maistuvaa joulua!

    VastaaPoista
  2. Tää oli ihan parasta kinkunpaistotiedettä :D
    Mulla on jokavuotinen paniikki tästä hommasta, kun kinkut käyttäyy mun mielestä ihan mielivaltaisesti, eikä koskaan voi tietää, milloin se oikeasti aikoo kypsyä. (Etenkään sinä vuonna, kun oli varmaan toista vuorokautta uunissa, eikä mittari hievahtanutkaan, kunnes tajuttiin, että se on mahdollisesti rikki... Ja siitä kun Lähi-Siwasta käytiin hakemassa uusi ja tökättiin kinkun kylkeen, niin loppui asteikko kesken :D)
    Sama painajainen taas huomenna edessä. Jos ei onnaa, pyydän teiltä apua :)

    Lihaisaa ja leppoisaa joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mittarilla selviää, pahempi osa tätä juttua on saada kinkku olemaan edes 77 :en asti uunissa ;) . Kinkustamme tuli muute hyvä!

      Poista
    2. Meillä mentiin arviopohjalla, kattilanjaossa oli isältä hävinny myös paistomittari. Eiköhän se oo ihan hyvvee kinkkua siitä huolimatta. Hyvää joulua Mummo!

      Poista
  3. Voi härregyyd kun tuttua meininkiä! Just toi taskulampulla sohiminen.....!! Nauran täällä ääneen!
    -Kaisa

    VastaaPoista